Tilgængelighed  |  RSS | Print side |

Forside | Idrætter | Klubber | Aktiviteter | Børn & Unge | Kalender | Sponsor | Parasport Danmark | Kontakt
 

Alpint

 

 

Hvem kan deltage?

Alpint er skiløb ned ad et bjerg på en eller to ski – stående eller siddende.
Alpint kan dyrkes som ferieaktivitet, som motionsidræt eller konkurrencesport.

Personer med fysisk handicap og synshandicap

Der er rige muligheder for at dyrke alpin skisport selv om man har et fysisk handicap eller et synshandicap.

Underbensamputerede kan oftest køre på to ski, hvor protesen kommer i skistøvlen på samme måde som i en almindelig sko. For lårbensamputerede er det muligt at stå på én ski med krykkeski, som gør det lettere at holde balancen. Dobbelt benamputerede eller personer med rygmarvsskade er det muligt at køre i en såkaldt sitski, der findes både som biski – med to ski under – og som monoski – med én ski under. Igen har man krykkeski til at hjælpe med at holde balancen. Endelig er det også muligt at køre i en såkaldt skicart, der er en form for gokart med ski under.

For personer med synshandicap

Er det muligt at løbe med en guide, der kører foran og enten ved råb eller gennem et elektronisk kommunikationssystem kan guide skiløberen i forhold til pistens forløb.

Personer med udviklingshandicap

Skisporten i Danmark blandt personer med udviklingshandicap er en populær sport.
Det foregår ofte fra en skiklub eller foreninger, der primært henvender sig til personer med udviklingshandicap.

Alpine konkurrencer for personer med udviklingshandicap foregår i regi af Special Olympics. Det vil sige, at der dystes efter Special Olympics-konceptet - hvor alle uanset graden af udviklingshandicap kan være med.

Personer med svært fysisk handicap

Personer med multiple funktionsnedsættelser kan deltage i den alpine breddeidræt, hvor de i særlige Bi-ski eller Dual-ski kan køres på ski af en ski-makker, som er god på ski. Det er samme princip, som de kendte løbevogne, som handiatleterne løbes i – her blot i en konstruktion til skiløb.

I dette tilfælde anbefales det, at man modtaget instruktion og evt, undervisning i kørsel med Bi-ski/Dual-ski inden man begiver sig ud på pisterne. Nogel steder er licencer påkrævet.

Generelt

En del klubber arrangerer ture til Alperne, Sverige og Norge med mulighed for deltagelse af alle ovenstående løbere. Disse ture kan have karakter af ferie og rekreation med familie og venner, men kan også have til formål at deltage i konkurrencer som eksempelvis det traditionsrige Ridderrennet, som afvikles hver år på Beitostølen i Norge. Ridderrennet er et folkestævne, hvor der er plads til både eliten og nybegyndere. Deltagerne er inddelt i årgange og handicapklasser, hvorved konkurrencen bliver jævnbyrdig og udfordrende.

Udstyr

For personer med fysiske handicap findes der forskellige typer udstyr alt efter, om man har amputation eller en arm-/bendefekt, om man har balanceproblemer eller er lammet i benene og evt. dele af overkroppen.
Der findes blandt andet skikrykker med små påmonterede ski, der fungerer som skistave og sitski hvor skiløberen sidder i en skal, der er påmonteret en ramme med en fjeder. Sitskien er enten mono (med en ski) eller Bi (med to ski under) og sættes i helt almindelige ski.

Skiløbere med synshandicap kan løbe med en guide og anvende elektronisk kommunikation mellem løber og guide. Alternativt kan guiden bære en højttaler, hvor den synshandicappede så følger lyden.

Personer med et udviklingshandicap vil oftest anvende samme udstyr som alle andre skiløbere, idet ovenstående hjælpemidler kan benyttes til at støtte skiløberen.

Oftest vil undervisning af skiløbere med et udviklingshandicap være mere fokuseret på instruktøren og læringsmiljøet end på fysiske hjælpemidler.

 

Nogle klubber har udstyr, som man kan låne de første gange man skal prøve kræfter med skiløbet.

Konkurrencetyper

Alpine konkurrencer – for personer med nedsat fysisk funktion eller synsnedsættelse:

  • Styrtløb: Er ren fart disciplin og foregår på stejle pister. Der kan indgå hop og farten kommer op over 100 km/t
  • Super G: Er lidt mere teknisk, men er stadig en fart disciplin og det er ikke uhørt, at farten nærmer sig de 100 km/t.
  • Storslalom: Er en teknisk disciplin, hvor fokus er på store og ofte rytmiske sving. Det går stadig stærkt og det er ikke ualmindeligt at farten ligger på omkring 60 – 70 km/t.
  • Slalom: Er den mest tekniske disciplin. Portene står tæt og der køres udelukkende korte sving. I slalom er det til gengæld vigtigt at man kommer så tæt på portene, at man med hænderne eller kroppen kan slå dem væk og kun lade skien køre uden om.

Parasport Danmark’s alpinlandshold for atleter med fysisk funktionsnedsættelse og synshandicap kører primært slalom og storslalom.

Klassificering

Alpint konkurrence-skiløb er primært for udøvere med et fysisk eller et synshandicap. For at sikre en fair konkurrence klassificeres udøverne ud fra graden af deres funktionsnedsættelse og tildeles en koefficient som den samlede tid udregnes efter.
Udøvere inddeles i tre overordnede grupper, som hver består af forskellige klasser med stigende funktionsniveau:
Udøvere med synshandicap (klasserne B1-3),
Stående udøvere med enten ben- eller arm-defekter (klasserne LW2-9) og

Udøvere siddende i sitski (klasserne LW10-12). 
Alle tre grupper konkurrerer på den samme bane - men opdelt i primær grupperne, således at udøverne i klasserne med synshandicap konkurrerer mod hinanden, alle stående mod hinanden og det samme for de siddende udøvere.


Skiløbere med et udviklingshandicap klassificeres til selve løbene ved forud at køre et divisioneringsløb. Derved bliver atleterne grupperet ud fra deres færdighedsniveau.

 

Snowboard

Snowboard er tit forbundet med ungdommen.
Det er en mulighed for gående personer at dyrke sporten – enten for sjov på fritidsaktivitet og/eller som konkurrencesport.

Når man kører på snowboard står man med siden til kørselsretningen og fødderne er spændt fast på boardet. Da man kun har en kant at gennemføre svinget på, så vil man skiftevis køre med fronten ind mod bakken og væk for bakken.

Mænd og kvinder med eksempelvis rygmarvsskade, amputation, arm-ben-defekt eller CP har gode muligheder på snowboard.

Mulighederne på Snowboard for siddende og personer med synshandicap er teknisk meget begrænsende.


Konkurrencetyper på Snowboard for gående med nedsat fysisk funktion:

  • Boarder cross (time-trail): Er en disciplin, hvor løberen kører gennem en bane hvor der indgår både forskellige sving og hop. Løberne kører gennem banen enkeltvis, hvor det er tiden, der er afgørende for placering. Boarder cross (head to head): Er en disciplin, hvor flere løbere konkurrerer mod hinanden på banen samtidig. Banen er bygget op med forskellige typer af sving og hop.
  • Banked Slalom: Er en lidt mere teknisk disciplin, hvor banen typisk er rytmisk med korte sving. Der kan være små hop, men det primære er evnen til at holde sig i det fastlagte spor. Løberne kører enkeltvis.
  • Giant Slalom: Er også en teknisk disciplin, hvor banen typisk er rytmisk men med større sving. Dette vil øge farten i forhold til eksempelvis Banked Slalom. Der kan være små hop, men det primære er evnen til at holde sig i det fastlagte spor. Løberne kører enkeltvis.

Klassificering af atleter på snowboard

Udøverne inddeles efter funktionsevne i tre kategorier:

  • SB-LL1 og SB-LL2: For udøvere med funktionsnedsættelser på ben/underkrop
  • SB-UL: For udøvere med funktionsnedsættelser på arme/overkrop

Parasport Danmark benytter de til enhver tid gældende regler i IPC vedr. Snowboard:

https://www.paralympic.org/snowboard/history

 

Hovedsponsorer

Jysk - Logo
Elsass - Logo
Pressalit - Logo

Paralympisk partner

Toyota - Paralympisk partner

Sponsorer

Team Parasport Virksomhedsklub

Genveje

Ny i Parasport

Sportsskoler 2019 - Genveje

Parasport Webshop

Danmark til PL - Facebook Genvej

Special Olympics Logo

Projekt Superleder – Sammen om sport

Nyt fra IPC
Parasport Danmark - Idrættens Hus - 2605 Brøndby  |  
Kontakt Parasport Danmark
  |  Kontakt Webmaster