Tilgængelighed  |  RSS | Print side |

Forside | Idrætter | Klubber | Aktiviteter | Børn & Unge | Kalender | Sponsor | Parasport Danmark | Kontakt
 

Glæd dig til topsport fra London – igen

28. august 2012

Team Danmarks direktør glæder sig til De Paralympiske Lege. Læs Michaels mening her:

 

Det er kun to uger siden, jeg kom retur fra OL. Men i dag tager jeg tilbage til London, for næste store sportslige højdepunkt – De Paralympiske Lege – bliver skudt i gang i morgen.

 

Jeg glæder mig meget til at komme tilbage til de britiske værters gæstfrihed, varme og humor. Og væk er også mine tidligere bekymringer om transportkaos, lange køer og sikkerhedsbetjente overalt i London.

 

De Paralympiske Lege er for London Olympic Commitee of the Games (LOCOG), David Camerons regering og den britiske befolkning noget helt specielt. De første Olympiske Lege for handicappede blev nemlig afholdt i 1948 – kort efter 2. verdenskrigs afslutning - under navnet Stoke Mandeville Games. Det var således den engelske neurokirurg Sir Ludwig Guttman, der grundlagde den paralympiske bevægelse på Stoke Mandeville Hospital, hvor han arbejdede med rehabilitering af skadede soldater fra 2. verdenskrig.

 

Mange af soldaterne havde rygmarvsproblemer, men Guttman erfarede hurtigt, at soldaterne ved hjælp af fysisk aktivitet og forskellige sportsgrene kunne udvikle både deres fysiske og mentale styrke – de fik simpelthen mere selvtillid, større selvværd, og de fastholdt deres sociale relationer til kammerater både i og uden for Storbritannien.

 

LOCOG med Sir Sebastian Coe i spidsen har, siden værtsskabet blev tildelt London for OL og PL for syv år siden, fuldstændigt sidestillet de to begivenheder over for både regeringen og den britiske befolkning. De menneskelige holdninger og den konkrete prioritering af PL i forhold til OL er der rigtigt mange idræts-politikere, ledere, trænere og atleter – både i Danmark og i de fleste andre lande - som kan lære rigtigt meget af.

 

Beslutningen om at ligestille OL og PL vil også efter min opfattelse sikre en ny folkefest i London med fyldte arenaer til samtlige PL-konkurrencer, der bliver transmitteret til hele verden i de kommende tolv dage. Og det vil ”Inspire a generation”!

 

Jeg glæder mig imidlertid allermest til at følge de 28 danske topatleter, der i de kommende dage skal kæmpe om PL-medaljerne i otte forskellige sportsgrene – atletik, bordtennis, cykling, goalball, ridning, sejlsport, skydning og svømning. Vi er i Team Danmark rigtigt glade for et tæt og velfungerende samarbejde med DHIF og især med sportschef, landstrænere og atleter i fire af sportsgrenene – atletik, bordtennis, ridning og svømning. Jeg vil naturligvis følge atleterne i disse sportsgrene med særlig interesse, men jeg vil også være på plads, når de danske goalball-piger spiller mod Brasilien, Finland, Kina og Great Britian. Måske bliver der også tid til at se paracykling på den legendariske motorbane – Brands Hatch – i den sydøstlige by Kent eller sejlsport, hvor PL-veteranen Jens Als Andersen skal kæmpe om PL-medaljer ved kysten ud for Weymouth.

 

Jeg er glad for, at jeg var i Beijing for fire år siden, og på nærmeste hold oplevede både kuglestøderen Jackie Christiansen og bordtennisspilleren Peter Rosenmeier vinde PL-guld. Jackie vandt suverænt guldmedaljen med et stød på 17, 89 – en præstation, som havde givet Jackie sølv ved DM i kuglestød, der blev afholdt på Østerbro Stadion i sidste weekend - og Jackie er benamputeret. Jackies mål er at vinde sin tredje PL-guldmedalje siden PL-debuten i Sydney 2000, da han blev nummer seks med et stød på 13,22 meter. PL-guldet i 2004 blev vundet med et stød på 15,74 meter, men dette resultat vil formentlig ikke være tilstrækkeligt til en finaleplads i London. Jackie er igennem de seneste 12-15 år bare blevet bedre og bedre, men det samme gælder alle hans konkurrenter fra hele verden.

 

Og der er samme tendens inden for samtlige 20 sportsgrene, der er på det paralympiske program. Den internationale konkurrence er stærkt stigende – og på den måde er der ingen forskel på OL og PL. Jeg tror, at Jackie har rigtigt gode chancer for at vinde PL-guld på fredag formiddag på Olympic Stadium, hvor der vil være op imod 80.000 tilskuere og en fantastisk stemning i Olympic Park.

 

Der bliver også en fantastisk stemning, når Peter Rosenmeier på lørdag og søndag i ExCeL-centret tæt på Themsen skal forsøge at gentage triumfen fra Beijing. Ligesom Jackie er Peter er en rigtig god ambassadør for dansk handicapidræt og for dansk eliteidræt – han er åben, sympatisk og en rigtig vindertype. ”Jeg er ret opmærksom på, hvad folk tænker om handicapidrætten. En af de vigtigste missioner for mig er at vise folk, at vi gør sgu det her seriøst. Det her er ikke en fællesaktivitet for en masse handicappede, og vi tager ikke derover for at blive gode venner med en masse folk. Vi er derovre fuldstændigt på samme vilkår og ambitioner som dem, der lige har været i London for to uger siden. Det er vigtigt for mig, at det kommer frem – og jeg håber, at folk kan anerkende vores sportspræstationer”. Sådan formulerede Peter det selv i en af landets største sportsaviser, og for mig er det en vinder, der taler – hans mission er klar allerede inden, han har været i kamp.

 

Jeg ser også frem til at følge nogle af PL-debutanterne, hvoraf flere har potentiale til top 8-placeringer og måske endda PL-medaljer. Dressurlandsholdet i ridning viste blandt andet ved VM 2010 i USA rigtigt gode resultater med flere VM-medaljer. Det bliver meget spændende at følge PL-konkurrencerne i ridning – der i lighed med OL-konkurrencerne - afvikles i de historiske, smukke omgivelser i Greenwich Park. Jeg tror, at holdet har gode chancer. Men også civilingeniøren fra Fyn, Annika Lykke Dalskov, som vandt PL-sølv i Beijing, vil efter min opfattelse helt sikkert blande sig i kampen om PL-medaljerne.

 

Jeg tror også, at der kan komme en PL-overraskelse af den kun 16-årige svømmer Amalie Østergaard Vinther fra Thisted. Amalie vandt VM-bronze i både 400 og 100 meter fri – og hun har både til EM 2010 og VM 2011 vist stor mental styrke. Det bliver der også brug for, for både Amalie og de øvrige fem PL-svømmere i Aquatics Centre, hvor 16.000 tilskuere vil skabe en fantastisk kulisse til både indledende løb og finaler.

 

Jeg håber, at mange danske tilskuere vil følge og bakke de danske PL-atleter op ”live” i London. Men for de fleste er det jo ikke muligt. Derfor er det rigtigt godt, DHIF har prioriteret dækningen af PL højt. På ”Danmark til PL” på facebook får du resultaterne minut for minut - og du kan komme helt tæt på livet i den paralympiske landsby. Har du lyst til at læse mere om PL og atleterne, så kan jeg anbefale DHIF’s ”Paralympiske Magasin” og hjemmesiden www.paralympic.dk.

 

DHIF har igennem længere tid også arbejdet professionelt med at skabe en god medieinteresse for PL, så der kommer en så bred dækning af de danske PL-atleter som muligt. DR har valgt at prioritere PL højere i år, og det betyder, at danskerne kan opleve det høje sportslige niveau hver dag under hele PL. DR1 samler op på konkurrencerne efter tv-avisen i et særligt PL-magasin hver dag, og der er live-transmissioner på DR HD mindst to gange hver dag.

 

Alle de paralympiske atleter på det danske hold har – med god hjælp og støtte fra kærester, ægtefæller, familie, venner, ledere og trænere i DHIF samt hovedsponsorerne TryghedsGruppen, Pressalit, JYSK og Bestseller – forberedt sig godt til den kommende ”PL-eksamen”. For mig er alle på PL-holdet vindere. Det er ikke sikkert, at alle opnår topkarakterer. Men der kommer helt sikkert et tolv-tal eller to. Så glæd dig til de kommende 12 dage, hvor der igen er sport på allerhøjeste niveau fra London.


Tilbage til Nyheder
 

Hovedsponsorer

Jysk - Logo
Elsass - Logo
Pressalit - Logo

Paralympisk partner

Toyota - Paralympisk partner

Sponsorer

Team Parasport Virksomhedsklub

Genveje

Ny i Parasport

Sportsskoler 2019 - Genveje

Parasport Webshop

Danmark til PL - Facebook Genvej

Special Olympics Logo

Projekt Superleder – Sammen om sport

Nyt fra IPC
Parasport Danmark - Idrættens Hus - 2605 Brøndby  |  
Kontakt Parasport Danmark
  |  Kontakt Webmaster