Tilgængelighed  |  RSS | Print side |

Forside | Idrætter | Klubber | Aktiviteter | Børn & Unge | Kalender | Sponsor | Parasport Danmark | Kontakt
 

Svømning

Paralympiske Lege, London 2012 Svømning. Lasse W. Andersen

Svømning er en af de mest traditionsrige sportsgrene i parasporten. Faktisk var svømning den første idræt, hvor idrætsudøvere med funktionsnedsættelse kunne møde hinanden i konkurrence. Parasport Danmark ønsker at fortsætte denne udvikling, og satser derfor på en udbygning af samarbejdet med Dansk Svømmeunion og svømmeklubber i hele landet til gavn for alle. Svømning er en ideel idræt for handicappede, da vandets opdrift og støtte giver optimale udfoldelsesmuligheder, og i Parasport Danmark arbejder vi derfor på at gøre svømning til en idræt, som alle kan deltage i.

Reglerne

Reglerne ved stævner afhænger naturligt af, hvilken konkurrencetype man har med at gøre. Læs mere om reglerne under ”Regler”.

Konkurrencetyper

Parasport Danmark afvikler 12 regionale stævner årligt. Ved disse stævner er der løb for begyndere og erfarne, og man kan deltage i løb på 25 meter op til 200 meter. En gang årligt afholdes der Forbundsmesterskab. Forbundsmesterskabet afvikles i stemningsfyldte rammer sammen med det internationale svømme-stævne Danish Open. Elitesvømmerne kan kvalificere sig til EM, VM, World Games og De Paralympiske Lege.

Klassifikation

For at sikre en fair konkurrence ved stævnerne inddeles svømmerne i handicapklasser. Denne inddeling foretages af specialuddannede klassifikatører med henholdsvis medicinsk og svømmeteknisk baggrund.

Svømmerne indplaceres i forhold til graden af deres handicap. Handicappets art er ikke afgørende, men det er de begrænsninger handicappet medfører i forhold til svømmedisciplinen. En svømmer med spastisk lammelse er i samme klasse som en svømmer med én arm, hvis sværhedsgraden af deres handicap vurderes lige stort. Mindstehandicappet for at kunne deltage i konkurrencer under Parasport Danmark er, at man mangler, hvad der svarer til en fod eller halvdelen af den ene hånd.

 

Internationalt inddeles svømmere med fysiske handicap i ti klasser, synshandicappede i tre klasser og udviklingshæmmede i én klasse.

I Danmark har vi tre klasser for svømmere med fysiske handicap, én klasse for synsskadede og tre klasser for personer med psykiske handicap. Disse tre klasser er tredelt i én klasse for svømmere med udviklingshæmning (IQ 75 eller under), én klasse for svømmere med Downs Syndrom og én klasse for svømmere med Autisme og andre neuropsykiatriske lidelser.

Hvem kan deltage?

”Svømning - motion for alle - uanset handicap”

 

Et slogan der er hold i, ikke mindst fordi svømning i varmt vand er lindrende for mennesker med store fysiske handicap, gigt og slidskader.  

 

Langt størstedelen af svømmerne i de danske handicapklubber lider af psykiske handicap/udviklingshæmning, herunder den voksende gruppe af personer med fx DAMP og ADHD, autister mv. Mange med fysisk handicap går til svømning, idet de oplever en frihed og lethed i vandet, der giver større bevægelsesfrihed. Svømmere med synshandicap lærer hurtigt at orientere sig i svømmehallen og bevæge sig frit og trygt i vandet.

 

Kontaktsvage børn og unge, kendt som DAMP-børn ADHD’ere, autister og lignende, er en ny gruppe, vi møder både i ”rask-idrætten” og i handicapidrætten.

 

Download samarbejdsaftalen

Download Træning af svømmer med handicap - i Word-format

Download Træning af svømmer med handicap - i iPaper-format

Link til Danske rekorder parasvømning 

 

Video

 

 


 

Hovedsponsorer

Jysk - Logo
Elsass - Logo
Pressalit - Logo

Paralympisk partner

Toyota - Paralympisk partner

Sponsorer

Team Parasport Virksomhedsklub

Genveje

Ny i Parasport

Sportsskoler 2019 - Genveje

Parasport Webshop

Danmark til PL - Facebook Genvej

Special Olympics Logo

Projekt Superleder – Sammen om sport

Nyt fra IPC
Parasport Danmark - Idrættens Hus - 2605 Brøndby  |  
Kontakt Parasport Danmark
  |  Kontakt Webmaster