Tilgængelighed  |  RSS | Print side |

Forside | Idrætter | Klubber | Aktiviteter | Børn & Unge | Kalender | Sponsor | Parasport Danmark | Kontakt
 

Kørestolsrugby

DK belgien

Idrætten internationalt og i Danmark

Kørestolsrugby blev udviklet i slut-70’erne i Canada og blev i starten af 80’erne færdigudviklet i USA og fik navnet QUAD RUGBY.

Idrætten blev et alternativ til stærkt fysisk handicappede, der ville have et holdspil med bold, fart og taktik. Kørestolsrugby har siden bredt sig til det meste af verden som en steppebrand, og kom til Danmark i starten af 90’erne. Siden da har kørestolsrugby i Danmark udviklet sig kraftigt, og har i dag 5 klubber med godt 100 medlemmer og mange flere på vej. 

I Danmark startede kørestolsrugbyklubberne op i Viborg i 1991, Ballerup i 1995, Odense i 1999, Frederiksberg i 2004 og Århus i 2008 


Klubberne er organiseret under Dansk Handicap Idrætsforbund, med Landsudvalget for Kørestolsrugby (LUKR) som talerør. LUKR er valgt af klubberne, og arbejder både med bredden og elite. I bredden bliver der afholdt Forbundsmesterskab hvert år, hvor klubberne kæmper hårdt for at komme øverst på skamlen. Derudover bliver der arrangeret diverse turneringer, og ofte miksholdsturneringer i socialt øjemed.  


Vores landshold har igennem de seneste år været igennem en stor udvikling mod elitær status i vores forbund. Landsholdets bedste resultat er en 4. plads ved Europamesterskabet i 2005, som i øvrigt blev afholdt i Danmark. 

Regler

Kørestolsrugby er en enestående idræt, der kombinerer elementer af basketball, håndbold og ishockey. Målet med spillet er at bære bolden over modstanderens mållinie. To hjul skal krydse mållinien for at score et mål, og spilleren skal have kontrol med bolden når denne krydser mållinien.

 

Bolden må bæres på skødet, men skal afleveres mellem spillerne eller dribles mindst én gang hvert 10 sekund. Holdene har 10 sekunder til at indspille bolden efter et stop i spillet, og har derefter 15 sekunder til at føre bolden over midterlinien mod modstanderens mål. Har et hold fået bolden over midterlinien, er det ikke tilladt at føre den tilbage på egen banehalvdel igen. Som i basketball, er der en forsvarszone I hver ende af banen. Det er kun tilladt for tre af forsvarsspillerne at være i forsvarszonen, og de offensive spillere må kun være inde i forsvarszonen i 10 sekunder.

 

Kontakt eller takling er tilladt mellem kørestolene, og er en integreret del af spillet. Taklingerne bruges af spillerne til at stoppe deres modstandere og tage kontrol med bolden. Dog er visse former for kontakt der betragtes som farlige, fx at ramme en spiller på den bagerste del af kørestolens hjul, som ikke er tilladt og kan give en udvisning. Fysisk kontakt mellem spillerne er ikke tilladt.

 

Kampen består af 4 perioder af 8-minutter. I tilfælde af at kampen i ordinær tid ender uafgjort, skal kampen afgøres ved 3-minutes overtidsperioder. Hvert hold består af 4 spillere og op til 8 udskiftningsspillere.

Klassifikation

Kørestolsrugby er en hovedsageligt idræt for rygmarvsskadede både mandlige og kvindelige atleter med nedsat håndfunktion. Også andre handicapgrupper kan klassificeres ligeledes med nedsat håndfunktion. Spillerne klassificeres i en af 7 klasser: 0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0 og 3.5, afhængig af dennes grad af handicap. De højere klasser tildeles spillere som har en lavere grad af handicap og de lavere klasser tildeles de spillere som har en højere grad af handicap.

Teknologi og udstyr

Banen: Kørestolsrugby spilles indendørs på en bane svarende til en basketballbane i størrelse. Basketballmålfeltet erstattes med et kørestolsrugbymålfelt med et mål på 8 x 1,75 m. Den del af målfeltet, der ligger mod banens baglinie kaldes “mållinien” og markeres med en kegle I hver ende.

 

Bolden: Bolden, der anvendes er en hvid volleybold med en vægt på 280 g.

 

Rugbykørestole: Da kørestolsrugby er en kontakt sport, stilles der store krav til spillerne kørestole. Kørestolene skal være lette i vægt og lette at manøvrere, men stadigvæk være stærke nok til at beskytte spillerne og modstå de gentagne og hårde taklinger.

 

En rugbykørestol har forskellige unikke egenskaber, som bumpers på den forreste del og vinger til at beskytte siden. Egerbeskyttere, anti-tip og andre specielle mål er lovpligtige jvf. IWRF regulations.

 

Handsker: Spillerne må bruge handsker til at forbedre grebet og for at beskytte hænderne. Ofte bruges der også harpiks til at forbedre grebet.

Links

Dansk Kørestolsrugbys officielle web-side!

www.quadrugby.dk

http://www.facebook.com/quadrugby.dk

 

International Wheelchair Rugby Federation

www.iwrf.com

 

International Paralympic Committee - Wheelchair Rugby

www.paralympic.org/release/Summer_Sports/
Wheelchair_Rugby/About_the_sport/Rules/index.html

 

The European Championships 2007 in Finland

www.wheelchairrugby2007.info

 

2006-08 Official IWRF Rules and Regulations

http://www.iwrf.com/rules.htm


 

Hovedsponsorer

Jysk - Logo
Elsass - Logo
Pressalit - Logo

Paralympisk partner

Toyota - Paralympisk partner

Sponsorer

Team Parasport Virksomhedsklub

Genveje

Ny i Parasport

Sportsskoler 2019 - Genveje

Parasport Webshop

Danmark til PL - Facebook Genvej

Special Olympics Logo

Projekt Superleder – Sammen om sport

Nyt fra IPC
Parasport Danmark - Idrættens Hus - 2605 Brøndby  |  
Kontakt Parasport Danmark
  |  Kontakt Webmaster