Tilgængelighed  |  RSS | Print side |

Forside | Idrætter | Klubber | Aktiviteter | Børn & Unge | Kalender | Sponsor | Parasport Danmark | Kontakt
 

Triatlon

DM i para-triatlon 2014

Paratriatlon i Danmark fungerer i et samarbejde mellem Dansk Triatlon Forbund og Parasport Danmark. Paratriatlon er en multisport, der dyrkes af alle, fra ungdom til senior og med mange forskellige funktionsnedsættelser. Der er mulighed for træning i de danske lokale klubber, og der er en række triatlonstævner rundt om i Danmark, hvor paratriatleter kan deltage.

 

Oplysninger om paratriatlon kan findes ved henvendelse til enten Dansk Triatlon Forbund eller Parasport Danmark.

Reglerne

I paratriatlon deltager man under de samme grundvilkår som andre triatleter i træning og konkurrence. Der er en række forskellige distancer, man kan konkurrere i på breddeniveau i både Danmark og udlandet.

 

Udstyret er identisk med triatlonudstyr generelt. Der er mulighed for få tilpasninger på cykel- og løbedelen i paratriatlon afhængig af den klasse, paratriatleten placeres i (se mere under Klassifikation).

 

I konkurrence følger paratriatleter regler under både den Internationale Triatlon Union (ITU og Dansk Triatlon Forbund, samt de lokale stævnereglementer, der anvises (se mere under DTrIF: regler). De internationale regler for paratriatlon kan læses i afsnit 17 her.

Konkurrencetyper

Paratriatleter deltager på lige fod med andre atleter i løb og stævner. Den officielle ITU-distance i paratri er sprinten 750 m – 20 km – 5 km, men paratriatleter deltager i alle distancer op til Ironman. For yderligere information om konkurrencer se Dansk Triatlon Forbund og for aktuelle konkurrencer og stævner se ITU.

Klassifikation

I paratriatlon opereres der med en funktionsopdeling i fem PT-klasser blandt atleterne, som er forskellig fra den aldersgruppeopdeling, der anvendes i triatlonverdenen. Det betyder, at der forud for en konkurrence er foregået en fysisk/funktionel vurdering af den enkelte atlets styrke og bevægelighed, som måles via et internationalt testsystem fra ITU. 

Særligt uddannede klassifikatører tester paratriatleten led for led og muskelgruppe for muskelgruppe. I hver bevægelses- og muskeltest tildeles paratriatleten en score (0-5). En særlig omregning tildeler hertil point i forhold til den enkelte muskelgruppes betydning i de tre idrætter i triatlon. Fx har det stor betydning i hvor stor grad lårmusklen fungerer kontra underarmsmusklen, hvormed point i muskeltest for lårmusklen har en større omregningsfaktor end underarmsmusklen. Ligeledes har det betydning, om man har fungerende knæled eller er benamputeret over knæet i løbe- og cykeldelen i paratriatlon. Den samlede score placerer paratriatleten i en af fem PT-klasser.

 

PT1: Kørestolsbrugere, hvor muskelstyrke og funktion hæmmer atleten i at cykle og løbe. Atleten har en samlet score på op til 640 point. Atleten skal benytte en håndcykel samt en kørestolsracer i løbedelen.

 

PT2: Atleten opnår en samlet score på op til 454,9 point. Årsag til funktionsnedsættelse kan være medfødt arm-/bendefekt, amputation, muskelsygdom. Atleter med amputation må benytte protese og krykker.

 

PT3: Atleten opnår en samlet score på 455-494,9 point. Årsag til funktionsnedsættelse kan være medfødt arm-/bendefekt, amputation, muskelsygdom. Atleterne må benytte godkendte støtteredskaber som krykker, stokke og proteser.

 

PT4: Atleten opnår en samlet score på 495-557 point. Årsag til funktionsnedsættelse kan være medfødt arm-/bendefekt, amputation, muskelsygdom. Atleterne må benytte godkendte støtteredskaber som krykker, stokke og proteser.

 

PT5: Helt blind eller synshandicappet (defineret ud fra den medicinske klassificering B1, B2, B3). B1 er helt blinde eller meget svagtseende (kan ikke se omridset af en hånd tæt på). B2 og B3 er defineret ud fra synsbrøken 6/60 (kan ikke se korrekt i en synstest på maks. 6 meter og mindre end normalseende kan på 60 meter), eller et synsfelt på det bedste øje mindre end 20 grader (normalt syn er 180 grader). 

 

Læs mere om klassifikation her.

Hvem kan deltage?

Paratriatlon kan dyrkes af alle personer med en funktionsnedsættelse. På klub- og konkurrenceniveau ses der i dag kun atleter med fysiske funktionsnedsættelser og synshandicap. Som i alle andre handicapidrætter er der et mindstehandicap, der skal opfyldes.

Interessante links

Dansk Triatlon Forbund: www.triatlon.dk
Parasport Danmark: parasport.dk
Den Internationale Triatlon Union www.triathlon.org/paratriathlon
Paratriatlon-dokumenter: www.triathlon.org/about/downloads_category/paratriathlon

Paratriatlon på Facebook

Danmark: https://www.facebook.com/groups/348072631988845/?fref=ts


Download samarbejdsaftalen
 

Hovedsponsorer

Jysk - Logo
Elsass - Logo
Pressalit - Logo

Paralympisk partner

Toyota - Paralympisk partner

Sponsorer

Team Parasport Virksomhedsklub

Genveje

Ny i Parasport

Sportsskoler 2019 - Genveje

Parasport Webshop

Danmark til PL - Facebook Genvej

Special Olympics Logo

Projekt Superleder – Sammen om sport

Nyt fra IPC
Parasport Danmark - Idrættens Hus - 2605 Brøndby  |  
Kontakt Parasport Danmark
  |  Kontakt Webmaster