Tilgængelighed  |  RSS | Print side |

Forside | Idrætter | Klubber | Aktiviteter | Børn & Unge | Kalender | Sponsor | Parasport Danmark | Kontakt
 

Bordtennis

Peter Rosenmeier

”Verdens hurtigste spil

 

Bordtennis er et spil, som de fleste kender fra skolen eller fritidsklubben. Bordtennis er et ideelt spil for bevægelseshandicappede, da det, i modsætning til fx badminton og tennis, ikke kræver samme bevægelighed over større distancer.

Reglerne

Reglerne er de samme som i bordtennis indenfor almen bordtennis. Dog er der enkelte undtagelser omkring kørestolsbrugere, der sikrer, at spillet fungerer for denne gruppe. Alt er indskrevet i regelsæt fra ITTC (Det internationale bordtennis forbund). Læs mere om reglerne under ”Regler

Konkurrencetyper

I Danmark dyrker ca. 100 personer bordtennis indenfor handicapidrætten. Ca. 20 klubber har registreret bordtennis som idrætsgren, men kun omkring ti klubber deltager i handicapidrættens forbundsmesterskab.

 

Internationalt er bordtennis for handicappede meget udbredt. Der er således spillere med ved internationale turneringer fra samtlige verdensdele. Der bliver årligt arrangeret omkring 20 forskellige pointstævner rundt omkring i verden. Fx Budapest Open, Czech Open og Taipei Open. De internationale stævner afgør, hvilken placering spillerne har på den officielle verdensrangliste, der danner grundlag for udtagelse og seedning til internationale mesterskaber. I bordtennis arrangeres endvidere europamesterskaber hvert andet år og verdensmesterskaber hvert fjerde år, ligesom der hvert fjerde år er bordtennis på programmet ved De Paralympiske Lege.

 

Bordtennis er også en populær sport inden for Special Olympics, og Danmark får ofte invitationer til stævner i dette regi.

Klassifikation

Bordtennis for handicappede kan spilles af stort set alle handicappede på nær blinde/svagtseende og personer med svært nedsat armfunktion. I bordtennis klassificeres personer efter fysisk formåen og deres muligheder for at spille bordtennis ud fra handicapmæssige kriterier indenfor IPC (Den Internationale Paralympiske Komité). Især balance er en vigtig parameter.

 

Der er ti forskellige klasser; fem for kørestolsbrugere og fem for stående spillere. Tetraplegikere spiller typisk i klasse et og to, mens paraplegikere samt lignende handicapsværhedsgrad spiller i klasse tre–fem.

 

I de stående klasser, der går fra klasse seks til ti, spiller personer med svære handicap i både ben og spillearm i klasse seks. Handicappets sværhedsgrad gradueres ned til klasse ti, som er for spillere med et meget lille handicap, eksempelvis amputation af ”ikke-spillearmen”.

 

Der findes desuden en klasse elleve, der er for spillere med udviklingshandicap.

Hvem kan deltage?

Alle handicappede undtaget synshandicappede kan deltage i idrætten


Download samarbejdsaftalen


 

Hovedsponsorer

Jysk - Logo
Elsass - Logo
Pressalit - Logo

Paralympisk partner

Toyota - Paralympisk partner

Sponsorer

Team Parasport Virksomhedsklub

Genveje

Ny i Parasport

Sportsskoler 2019 - Genveje

Parasport Webshop

Danmark til PL - Facebook Genvej

Special Olympics Logo

Projekt Superleder – Sammen om sport

Nyt fra IPC
Parasport Danmark - Idrættens Hus - 2605 Brøndby  |  
Kontakt Parasport Danmark
  |  Kontakt Webmaster